amsterdam, bonairestraat
Tijdens de voorbereiding van de verduurzaming van dit appartement zijn er drie verduurzamingsdoelstellingen geformuleerd.
1. Energetische verduurzaming
Allereerst wilden we al de drie Trias Energetica-stappen zetten. Dat betekent het energieverlies tegengaan dat door de gevels van de woning naar buiten stroomt door van binnenuit de gevels te isoleren.
De tweede stap is te kiezen voor duurzame energie die nog nodig is voor het verwarmen van de woning. De gasmeter is verwijderd. Er is alleen nog elektrische energie nodig in deze woning. Warmtewanden zorgen voor de warmte in de woonruimten, een elektrisch doorstroomapparaat levert het warme water voor douche en keuken.
De derde en laatste stap in de Trias Energetica is het toepassen van alternatieven voor fossiele brandstof. Voor deze woning hebben we gekozen voor het gebruik van volledig fossielvrije energie van de Amsterdamse energie-cooperatie.
Het resultaat van deze verduurzaming is minder energiekosten en tegelijk een een schonere lucht.
2. Materiaal verduurzaming
Het tweede doel dat we hebben geformuleerd en ook hebben bereikt, is het gebruiken van gezonde en duurzame materialen. Een paar voorbeelden:
Als isolatie-materiaal is houtwol toegepast, circulair en kan na gebruik volledig terug in de natuur;
Ook de leemwarmte panelen en de leemstuc zijn natuurlijke materialen die zorgen voor een gezond klimaat in de woning;
Ook de toegepaste verven hebben een natuurlijke basis en veroorzaken geen ongezonde gassen in de woning.
Je merkt dit direct. In deze net opgeleverde woning ruik je direct dat er geen chemische verven zijn gebruikt.
Daarnaast hebben we, vooral in de inrichting, het re- en upcyclen van materialen toegepast. Daardoor kunnen we de materiaallevensuur verlengen. Een paar voorbeelden:
Refurbished wasmachine te gebruiken van Miele;
Een tweede hands bank en lamp;
Vintage stoelen en een kastje.
De eettafel en het badmeubel zijn gemaakt van de oude eiken parketvloer, die niet meer bruikbaar was en in deze woning lag. Het scandinavische bankje is gemaakt van de hard houten delen van een oude sportvloer. De vensterbanken zijn van Sustonable composiet, een hoogwaardig materiaal: elke vierkante meter is gemaakt van 100 PET-flessen. Niet het re-cyclen maar up-cyclen van materialen.
Het resultaat is een gezondere woonklimaat en in een minder vervuilde aarde.
3. Ruimtelijke verduurzaming
De laatste doelstelling betreft de ruimtelijkheid van de inrichting van deze woning. We wilden dat dit appartement van 60 vierkante meter effectiever gebruikt kan worden:
De slaapkamer bijvoorbeeld is te klein voor een groot tweepersoonsbed én een dubbele kledingkast. Door deze samen te voegen tot één meubel, is in de slaapkamer met grootbed een een ruime kastenwand met de ervaring van hotelluxe gemaakt;
Er is in deze woning een tweede zeer kleine extra kamer. Door een ingenieus ontworpen kastenwand met een werkblad én een opklapbed, is dit zowel een thuiswerkkamer als een logeerkamer geworden.
Het resultaat is meer comfort in minder vierkante meters, ook dat is verduurzamen. Immers als er minder vierkante meters woning nodig zijn, betekent dat letterlijk minder footprint. Dat is uiteindelijk het meest duurzaam.
Opdrachtgever: particulier
Architect: Jan Wijnand Groenendaal
Interieur architect: Keshia Groenendaal –Studio Bower
Uitvoering: House of Bouw, Amsterdam
Aanneemsom: € 120.070,- incl. Btw (prijspeil 14/10/23)
Maatwerkkasten: Quartiers Timmerwerk, Amsterdam en Jan Steen Houtwerk, Amsterdam
Fotografie : Eigen Bodem - Bart Molenaar









